10-05-2009

Concert megafonie

Het concert

De 'making of' Megafonie

Ter gelegenheid van het 26e lustrum van het Haarlemsche Muziekfonds verzamelden muziekliefhebbers zich op zondagavond 10 mei 2009 in de grote zaal van de Philharmonie Haarlem. Het beloofde een avond vol muzikale pracht en variatie te worden, met een indrukwekkende line-up van solisten en ensembles.

De avond begon met een veelbelovend trio van solisten. Bernt Schneiders beroerde de basgitaar met virtuositeit, terwijl Vincent van Amsterdam zijn accordeon tot leven bracht met meeslepende klanken. Klaas Koelewijn betoverde het publiek met het majestueuze orgel.

De ensembles brachten een gevarieerde selectie muziekstijlen naar voren. El Compas liet de passie van de tango voelen, terwijl de Haarlem Golden Tones onder leiding van Tur Uni de warme klanken van een steelband uitdroegen. Het koor Kaviaar en het koor Barbers & Bishops voerden prachtige vocale prestaties op, elk met hun unieke harmonieën. BB Buitenlandse Zaken liet de grote zaal swingen op de ritmes van de big band jazz.

Maar het hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld het magnum opus van Merlijn Twaalfhoven, die niet alleen componeerde maar ook dirigeerde. Het was een verrassende climax waarin alle groepen samenkwamen, hun diverse klanken samenvoegden tot een meeslepende symfonie die het publiek in vervoering bracht.

Voorafgaand aan deze spectaculaire vertoning had componist Jurriaan Berger een collage samengesteld met hoogtepunten uit het repertoire van de deelnemende ensembles. Dit contrastrijke voorspel gaf het publiek een voorproefje van wat hen te wachten stond.

De avond van het 26e lustrum van het Haarlemsche Muziekfonds was een viering van muziek in al haar prachtige vormen. Het publiek verliet de Philharmonie Haarlem met harten vervuld van de magie van de muziek die die avond tot leven was gebracht.